Orașele de 15 minute – planul C40 pentru depășirea crizei pandemice

Orașele de 15 minute – planul C40 pentru depășirea crizei pandemice

 

Restricțiile impuse în timpul pandemiei ar putea avea ca efect găsirea unor soluții mai bune pentru felul în care vor evolua orașele lumii. Actuala criză globală a făcut clar faptul că metropolele viitorului vor fi nevoite să pună pe primul loc oamenii și sănătatea acestora, reducând timpul necesar navetei, poluarea și factorii de stres.

În acest context a luat naștere planul ”orașelor de 15 minute”, elaborat de administrațiile celor mai mari orașe ale lumii, reunite în grupul C40. Planul dorește ca toate destinațiile din timpul unei zile obișnuite să fie amplasate la 15 minute de mers pe jos sau pe bicicletă. Astfel, se evită aglomerația și poluarea generată de trafic, iar locuitorii orașelor vor câștiga mai mult timp pentru ei înșiși.

Soluțiile propuse în vederea atingerii obiectivului ”15 minute” sunt crearea locurilor de muncă ”verzi”, lansarea unor programe de formare profesională pentru ocuparea forței de muncă și remunerarea echitabilă a celor care aleg profesii nepoluante.

Planul mai prevede reducerea traficului auto prin transformarea unor străzi în alei pietonale, realizarea de terase și pereți ”verzi” la nivelul clădirilor existente și amenajarea a cât mai multor parcuri dotate cu locuri de joacă.

În acest fel, planul C40 încurajează marile orașe să privească partea bună a situației actuale. Chiar dacă pandemia se manifestă deosebit de ostil, criza actuală poate reprezenta oportunitatea de a transforma rapid noua normalitate în viitor sustenabil. Revenirea la ”vechea normalitate” nu reprezintă o soluție viabilă pe termen lung.

 

Share