Amsterdam adoptă planul Doughnut ca model pentru redresare și dezvoltare durabilă

Amsterdam adoptă planul Doughnut ca model pentru redresare și dezvoltare durabilă

 

Toate progresele înregistrate până acum în ceea ce privește protejarea mediului și sustenabilitatea ar putea deveni victime ale crizei COVID-19.

Raportul COVID-19 Risks Outlook: A Preliminary Mapping and Its Implications, realizat de World Economic Forum, atrage atenția asupra riscurilor majore pe care le vor genera diminuarea investițiilor în adaptarea infrastructurii, neîndeplinirea angajamentelor și reducerea intensității formelor de activism. Potrivit raportului, acestea vor duce la anularea eforturilor depuse în decursul ultimilor ani și pot crea un ciclu vicios de degradare continuă a mediului, pierderi de biodiversitate și apariția unor focare de boli transmisibile de la oameni la animale și vice versa.

Încorporarea programelor verzi în planurile de redresare reprezintă o oportunitate de a reconstrui mai bine, schimbând modul de funcționare a industriilor și obiceiurile de consum ale oamenilor.

În categoria posibilelor soluții de redresare se încadrează planul Doughnut (gogoașă americană), elaborat de Kate Raworth, senior research associate în cadrul Universității Oxford, și adoptat de capitala Olandei, Amsterdam.
Doughnut este un plan de modelare a economiei, conceput pe baza obiectivelor pentru dezvoltare durabilă, stabilite de Organizația Națiunilor Unite.

 

Planul Doughnut

În graficul planului, zona verde reprezintă aria de echilibru, în care cererea este acoperită fără a se crea excese. În interior este zona periculoasă 1, în care se încadrează nevoile de bază ce trebuie satisfăcute pentru a crea fundația unei comunități sănătoase. Exteriorul reprezintă zona periculoasă 2 și prezintă efectele nocive pe care supraexploatarea le are asupra ecosistemului.

După cum explică Kate Raworth, nevoia de abordări precum cea Doughnut sunt de importanță vitală în contextul schimbărilor climatice, iar crizele precum cea generată de coronavirus, nu fac decât să accentueze necesitatea imediată a unor planuri de administrare durabilă a orașelor.

 

Share