Sustenabilitatea orașelor se clădește pe inovație

Sustenabilitatea orașelor se clădește pe inovație

 

Când ne gândim la orașe sustenabile, ne gândim de cele mai multe ori la orașe super-tehnologizate care investesc anual bugete considerabile în modernizarea infrastructurii. Astfel de orașe își îndeplinesc cu brio rolul de model, dar sustenabilitatea a doar câtorva centre urbane nu este suficientă pentru a garanta calitatea vieții pe termen lung, a întregului mapamond.

Măsurile de reabilitare urbanistică trebuie aplicate la nivel global și pentru ca acest lucru să fie posibil, ele trebuie să fie accesibile, ușor de implementat și să atragă implicarea comunităților.

Câteva astfel de soluții inovatoare implementate cu succes în orașe din jurul lumii includ:

  • Pavegen – implementat în București, Hong Kong, Londra, Abu Dhabi, ș.a.

  • Wecyclers – implementat în mai multe orașe din Nigeria

  • CityTree – implementat în Modena, Londra, Bruxelles, Amsterdam, ș.a.

  • X-runner – implementat în Lima

  • Cogenerarea – soluție tot mai populara, adoptată la scara largă

Pavegen este o pardoseală inteligentă ce transformă pașii trecătorilor din zonele cu trafic intens în energie electrică. Fiecare pas generează 2-4Ws, energia este stocată în acumulatori și poate fi utilizată pentru iluminatul stradal sau alimentarea sistemelor de afișaj digital.

 

CityTree este o soluție verde și autonomă care purifică aerul în zonele unde nu pot fi amenajate parcuri. Plantele (mușchi) din componența sistemului filtrează particulele poluante, generând în același timp oxigen.

CityTree – Glasgow City Centre, Scotland

 

Centralele de cogenerare oferă un randament sporit, aproximativ 75%, transformând combustibilul atât în energie electrică cât și căldură. În comparație, centralele clasice care generează un singur tip de energie, au un randament de până la 50%.

Wecyclers și X-runner sunt proiecte care se bazează în mare parte pe aportul membrilor comunității și îmbină activitățile de reciclare cu creșterea nivelului de trai al persoanelor nevoiașe. Wecyclers oferă alimente de bază și bunuri de larg consum în schimbul activităților de colectare a materialelor refolosibile, în timp ce X-runner înlocuiește toaletele insalubre cu toalete inteligente pe care compania le igienizează săptămânal. În acest fel, X-runner rezolvă două probleme: previne apariția focarelor de infecție și transformă materia colectată în îngrășământ de calitate superioară.

Soluțiile de mai sus reprezintă doar o mica parte din proiectele care îmbunătățesc deja viața în mediul urban. Talentele atrase de orașe vor găsi mereu soluțiile potrivite, iar inovațiile acestora vor defini modul în care metropolele vor găzdui generațiile viitoare.

 

Share