Lisabona a fost declarată Capitala Verde a Europei pentru 2020

Lisabona a fost declarată Capitala Verde a Europei pentru 2020

 

Comisia Europeană a desemnat capitala portugheză drept European Green Capital a anului 2020.

Titlul onorific a fost acordat de comisarul european, Karmenu Vella, în cadrul unei ceremonii susținute în Capitală Verde a Europei din 2019 – Nijmegen, Olanda.

Juriul care a selectat Lisabona, a considerat că orașul reprezintă în primul rând un model și o sursă de inspirație, capitala portugheză demarând în perioadă de criză acțiunile care vizau sustenabilitatea. Astfel, Lisabona este un exemplu în plus care demonstrează că redresarea economică și dezvoltarea durabilă se susțin reciproc.

Experții din juriu, au subliniat că Lisabona este foarte eficientă în utilizarea terenului, transport sustenabil, dezvoltare și inovații ecologice, adaptare la schimbările climatice și gestionarea deșeurilor:

  • Lisabona a fost prima capitală din Europa care a semnat Noua Convenție a Primarilor pentru schimbările climatice și energie în 2016; a redus cu 50% emisiile de C02 (2002-14); a redus consumului de energie cu 23% și consumul de apă cu 17% în perioada 2007-2013;

  • Are o viziune clară pentru mobilitatea urbană durabilă, cu măsuri ce restricționează utilizarea autovehiculelor, acordând prioritate mersului pe bicicletă, transportului public și mersului pe jos. În 2017, Lisabona a lansat un program de folosire în comun a bicicletelor, punând la dispoziția cetățenilor și biciclete electrice pentru a încuraja mersul pe bicicletă în zonele mai deluroase ale orașului;

  • Are una dintre cele mai mari rețele de puncte de încărcare a vehiculelor electrice, iar 39% din flota auto municipală este electrică;

  • 93,3% dintre persoanele din Lisabona trăiesc la 300m de o stație de transport public;

  • 76% dintre locuitorii Lisabonei au cel puțin o zonă verde pe o rază de 300m;

  • Are un angajament puternic pentru utilizarea durabilă a terenului, cu un accent deosebit pe crearea de infrastructură verde sau rețele conexe de spațiu verde, pentru a contracara efectele schimbărilor climatice, cum ar fi seceta, căldura extremă și inundațiile cauzate de furtuni.

Pe lângă titlul onorific, Lisabona a mai primit un premiu în valoare de 350.000 Eur cu care să își finanțeze în continuare planurile de dezvoltare durabilă.

Orașele care vor concura pentru titlul European Green Capital 2022 sunt Dijon (Franța), Grenoble (Franța), Tallinn (Estonia) și Turin (Italia).

 

Share