Alina Kasprovschi, Fundația Comunitară București: “Putem restarta orașul atunci când Bucureștiul are o poziționare și avantaje competitive clare care atrag și rețin oamenii și afacerile cu potențial”

Alina Kasprovschi, Fundația Comunitară București: “Putem restarta orașul atunci când Bucureștiul are o poziționare și avantaje competitive clare care atrag și rețin oamenii și afacerile cu potențial”

 

Alina Kasprovschi este Director Executiv al Fundației Comunitare București. Fundația pune împreună donatori, ONG-uri sau grupuri de inițiativă pentru a dezvolta comunități în care să ne simțim ca acasă. Construiește mecanisme de donație, fonduri de finanțare sau incubatoare de idei pentru oraș. În 8 ani, a finanțat peste 400 de proiecte și burse din București și Ilfov, cu 1.5 milioane Euro.

 

1. Cum consideri că putem da #restart Bucureștiului și ce priorități ar trebui să avem în acest sens?

AK: Bucureștiul este un oraș cu foarte mult potențial, cu multe minți creative și inteligente. Este un oraș care produce mai mult (în materie de PIB) decât mari capitale, precum Berlin sau Madrid. În pandemie, a fost declarat cel mai bun oraș din lume în ceea ce privește lucrul de acasă, pentru mixul bun de cost al vieții, viteza internetului și oportunitățile de lucru de la distanță. Tot în pandemie, când orașul era aproape gol, mulți dintre noi i-au redescoperit frumusețea, străzile și zonele verzi.

Pe de altă parte, Bucureștiul este, în orice zi normală din an, una din cele mai aglomerate și poluate capitale ale Europei, dar și capitala cu cel mai mare risc seismic din Uniunea Europeană. Toate astea cântăresc greu în ceea ce privește calitatea vieții.

Știm deja că, într-o societate deschisă la nivel global, când putem lucra de oriunde și nu mai luăm decizii pentru toată viața, mulți oameni au decis să plece spre orașe mai mici și mai funcționale, în România sau în alte țări. Putem restarta orașul atunci când, în competiția globală, Bucureștiul are, ca în marketing, o poziționare și avantaje competitive clare – care atrag și rețin oamenii și afacerile cu potențial.

 

2. Ce pot face cetățenii orașului pentru acest #restart?

AK: La Fundația Comunitară București, spunem că ne dorim un oraș în care oamenii se simt ca acasă. Asta înseamnă și drepturi, și responsabilități. Dreptul de a avea o viață bună și sigură. Și responsabilitatea de a contribui la asta – de la menținerea siguranței sanitare pentru toți, în această perioadă complicată, la păstrarea curățeniei și civilizație în trafic.

Pentru asta, cetățenii orașului au nevoie să creadă în el, să creadă că pot face ceva pentru București, în loc să aștepte mereu ca alții să vină să le rezolve problemele. Asta înseamnă implicare – voluntariat, donații, grupuri civice – și în acest domeniu, bucureștenii sunt pionieri în România. Și mai înseamnă prezență civică, de la participarea la alegeri locale, la a ține răspunzătoare administrația orașului cu privire la calitatea vieții noastre.

 

3. Cum contribuie fundația la restartul și bunăstarea orașului?

AK: În ultimii opt ani, am finanțat peste 400 de proiecte din București cu mai mult de 1,5 milioane de euro. Am susținut grupuri de cartier să își pună planurile în practică pe strada lor, dar și proiecte mari să pornească – de la Parcul Natural Văcărești, la platforma de măsurare a calității aerului, aerlive.ro. Lucrăm cu oameni cu inițiativă din oraș, pentru ca ei să-și poată dezvolta proiecte și să inspire și pe alții să se implice.

Suntem în al doilea an în care finanțăm proiecte care pregătesc bucureștenii pentru un cutremur sau alt dezastru major, prin programul de finanțare Bucureștiul Pregătit. În program, am susținut antrenamentul câinilor de căutare-salvare, cursuri de prim ajutor, dar și informare despre cutremur în District 40, partea cea mai vulnerabilă din centrul orașului.

Iar în perioada pandemiei, am susținut financiar peste 50 de proiecte, din București și din țară, să minimizeze răspândirea virusului și să ofere protecție comunităților vulnerabile – nu doar medical, ci și cu traiul de zi cu zi.

Am contribuit, cu ajutorul sponsorilor noștri, la secția mobilă ATI de la Spitalul Elias, dar și la distribuția de medicamente și alimente de bază pentru oamenii străzii sau femeile vulnerabile din comunități foarte sărace. Pentru că nu putem vorbi de comunități sănătoase și de calitatea vieții, până când nu suntem cu toții la adăpost în fața crizei.

 

Inițiativa #restartBucurești este despre oraș și oamenii curajoși care sunt parte din povestea de succes a Capitalei și a vibe-ului său pozitiv. Așa că ne-am gândit să vi-i prezentăm pe unii dintre ei, care ne inspiră. Fie că sunt antreprenori, ONG-iști sau profesioniști din multinaționale, toți au un lucru în comun – ei cred în București, orașul pe care îl iubesc și pe care vor să îl transforme în bine.

Share