Ce înseamnă un oraș verde?

Ce înseamnă un oraș verde?

 

Orașele verzi sunt acelea care pun pe primul plan sănătatea oamenilor prin limitarea poluării și ”înverzirea” zonelor urbane abandonate. Comisia Europeană premiază orașele din statele UE care pot dovedi că fac eforturi serioase în acest sens, iar criteriile pentru atribuirea titlului de Capitală Europeană Verde sunt cât se poate de transparente. Printre câștigătorii din anii trecuți se numără orașe celebre pentru calitatea vieții precum Stockholm, Copenhaga, Hamburg, Oslo sau Lisabona.

Dar ce trebuie să facă un oraș european pentru a deveni Capitală Verde a Europei? Lista criteriilor este impresionantă și cuprinde toate aspectele vieții în oraș: calitatea aerului, zgomotul, managementul deșeurilor, al apei și al biodiversității. În plus, juriul internațional analizează și modul de utilizare a terenurilor, eco-inovația, adaptarea la schimbările climatice, reducerea consumului de energie și buna guvernanță. Orașele care râvnesc la titlul de Capitală Verde trebuie să demonstreze voința și capacitatea de a implementa pe termen lung proiecte benefice comunităților locale.

Doar enumerarea criteriilor de mai sus demonstrează că acum orașele verzi nu însemnă doar parcuri frumoase, ci angajamentul, pe termen lung, pentru schimbarea radicală, în bine, a calității vieții pentru cetățenii săi. De altfel un rol important în criteriile de analiză a performanțelor ecologice ale orașelor o reprezintă dialogul dintre societatea civilă și autorități. Acest dialog stă la baza dezvoltării planurilor de dezvoltare, care le rândul lor schimbă fața orașelor.

Avantajele obținerii titlului de Capitală Verde a Europei sunt multiple: imagine mai bună în rândul investitorilor și al specialiștilor calificați, care ar putea alege respectivul oraș pentru a-și desfășura activitatea, dezvoltarea turismului și atragerea investițiilor private și publice destinate protejării mediului.

Odată cu relansarea economiei, putem să ne propunem și un #restart pentru o Capitală Verde.

Share