Cum pot ”pune umărul” multinaționalele la repornirea Bucureștiului

Cum pot ”pune umărul” multinaționalele la repornirea Bucureștiului

 

Bucureștiul a intrat relativ recent in atenția multinaționalelor în căutare de talente și orașe primitoare. Odată cu începutul anilor 2000, au apărut aici primele „nume grele”, care au dat tonul unei extinderi fără precedent, de două decenii. Venirea multinaționalelor a pus Bucureștiul pe harta jucătorilor globali din IT, finance, banking, servicii suport sau industria auto. Companiile multinaționale au găsit aici specialiști în domenii tehnice, oameni bine pregătiți și tineri vorbitori de limbi străine – skill-uri căutate de marii angajatori străini. În plus, proprietatea intelectuală este protejată aici conform standardelor UE, iar apropierea de bazele multinaționalelor din Europa Occidentală înseamnă că relația cu sucursalele din București este mult mai ușoară. Dar efectul multinaționalelor asupra Capitalei merge și în sens invers. Acestea oferă acum, într-o perioadă de incertitudine mai multe avantaje.


Care sunt atuurile pe care multinaționalele le oferă Bucureștiului în perioada post pandemie?

Prezența jucătorilor globali a schimbat profund Capitala. Pentru că o mare parte din multinaționale au fost mai puțin afectate decât companiile de talie mai mică de criza provocată de pandemie, înseamnă că zeci de mii de locuri de muncă au fost păstrate. Angajații multinaționalelor reprezintă astfel un motor important pentru redresare, având în vedere efectul multiplicator pe care îl au cheltuielile făcute de ei în București, de la comanda prânzului până la plata la timp a facturilor și creditelor. Potrivit Consiliului Investitorilor Străini, numărul angajaților companiilor membre depășește 130 de mii, mare parte din ei lucrând în Capitală. Același companii plătesc taxe de peste 2 miliarde de euro anual, o sumă similară cu bugetul anual al Primăriei Generale și al sectoarelor Capitalei.

În timp, importul de tehnologie și know-how, etica muncii, cultura antreprenorialului, au schimbat profund piața muncii și mentalitatea angajaților. Astfel, noii jucători globali, care caută oportunități de extindere în regiune, au motive întemeiate să aleagă Bucureștiul, având în vedere că găsesc aici candidați și parteneri de afaceri care le permit dezvoltarea rapidă și eficientă a businessului.

În plus, reluarea activității în multinaționale reprezintă un semnal și pentru restul companiilor prezente aici, în mare parte autohtone, care vor relua producția și vor reangaja personal pentru a furniza bunuri și servicii jucătorilor globali. Și odată cu revenirea firmelor mai mici, întregul București va fi mai aproape restart.

Share